Францускиот бруто домашен производ (БДП) падна за 5,8 отсто во првиот кварталript>

Франција  жали за одлуката на Трамп да го прекине американскиот придонес во СЗО - МИА


 

Париз, 30 април 2020 () – Според ИНСЕЕ (францускиот национален институт за статистички и економски студии), бруто домашен производ (БДП) на Франција падна за 5,8 отсто во првиот квартал. Ова е најголем пад во историјата на кварталните проценки на БДП, започнати во 1949 година, јави дописникот на .

Француската економија е официјално е во рецесија и забележа пад од 5,8 отсто во првиот квартал, особено поради мерките на ограничување кои се на сила  од средината на март, за да се запре пандемијата со Ковид-19.

Ова е најголем пад во историјата на кварталните проценки на БДП започнати во 1949 година и далеку ги надминува падовите во првиот квартал на 2009 година (-1,6 отсто) или во вториот квартал од 1968 година (-5 , 3 отсто), прецизира ИНСЕЕ. По падот од 0,1% на францускиот бруто домашен производ (БДП) забележан во последниот квартал од 2019 година, сепотврдува дека Франција навистина влегла во рецесија.

Овој пад на активност „главно е поврзан со престанокот на„ не есенцијалните “активности во контекст на спроведувањето на ограниченоста од средината на март“, објаснува во својата публикација Националниот институт за статистика. Оваа проценка е во согласност со онаа на „Банк де Франс“, објавена на почетокот на април, во која се проценува дека контракцијата на БДП е околу 6% во првиот квартал.

Истовремено, потрошувачката на домаќинствата доживеа „невиден“ пад од 6,1 отсто, додека многу продавници, ресторани и кафулиња беа затворени со одлука на владата, забележува ИНСЕЕ. Деловните инвестиции забележаа остар пад од -11,8 отсто. Севкупно, домашната побарувачка придонесе со -6,6 поени за пад на БДП во текот на изминатиот квартал.

Првата илустрација на економската криза од почетокот на епидемијата, надворешната трговија исто така беше намалена: -6,5 отсто за извозот и -5,9 отсто за увозот. Таа придонесува негативно (-0,2 точка) западот на БДП. Спротивно на тоа, промените во залихите придонесоа позитивно, за +0,9 поени.

ИНСЕЕ не објавува прогноза за целата 2020 година, но процени дека секој месец на мерки на ограничување би го намалил францускиот раст за 3 поени во текот на една година и дека заздравувањето „ќе трае време“ по мерките, чие постепено подигање започнува од 11 мај. Владата очекува во овој стадиум очекува пад на БДП од -8% оваа година.