Франција го презеде претседавањето со Комитетот на министри на Советот на Европа

Франција денеска од Финска го презеде претседавањето со Комитетот на министри на Советот на Европа, на состанокот во Хелсинки на кој присуствуваа 30 министри за надворешни работи на земјите членки на оваа најстара паневропска организација, јави дописникот на МИА од Стразбур.

На состанокот претседателот на Комитетот на министри во заминување, шефот на финската дипломатија Тимо Соини ги претстави резултатите од претседавањето на Финска, меѓу кои како едно од најзначајните постигнувања е останувањето на Русија во Советот на Европа, спор која беше надминат токму на заседанието во Хелсинки.

Потоа, францускиот државен секретар за европски прашања Амели де Монтшалин пред Комитетот на министрите ги претстави приоритетите на француското претседавање за следните шест месеци.

Главните цели на француското претседавање се зачувување и зајакнување на европскиот систем за заштита на човековите права, изградба на Европа која зближува и обединува, промовирање еднаквост и соживот, како и прилагодување на Советот на Европа на современите текови, преку давање одговори на новите предизвици за човековите права и владеењето на правото, вклучувајќи ги тука и дигитализацијата и вештачка интелигенција.


Вести

Европски избори: Различни правила од земја до земја

Секоја држава членка на Европската унија сама ги одредува правилата за изборите за Европскиот парламент. Кој кога гласа ? Британците и Холанѓаните гласаат во четврток на 23 мај, Ирците на 24 мај, Летонците, Малтежаните и […]

Вести

Нови рочишта за „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“ на СЈО

Во Кривичниот суд во Скопје за денеска се закажани рочишта за предметите на Специјалното јавно обвинителство „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“. Во „Триста“ обвинет е поранешниот помошник министер за внатрешни работи Ѓоко Поповски за злоупотреба на […]

Вести

Пробни прелети за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“

Со два прелета во воздушниот простор на Република Северна Македонија изутринава од 7:30 до 9:30 часот ќе се изврши првиот пробен прелет за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“ (чување на воздушниот простор). Прелетот ќе […]