Франција го повика рускиот амбасадор по забраната за влез на официјални лица


– Рускиот амбасадор во Париз беше повикан во Министерството за надворешни работи на Франција на 3 мај, каде му е предочено дека Москва мора да се однесува одговорно, откако одби да дозволи неколку европски претставници да влезат на руска територија, изјави портпарол на Министерството.


 

Еден од официјалните лица со забрана за влез е францускиот пратеник Жак Мер, кој е известувач во ПССЕ за труењето на рускиот опозициски лидер Алексеј Навални.

– Овие мерки (од Москва) веројатно нема да ги намалат сегашните тензии (меѓу Москва и Западот) и затоа очекуваме Русија да преземе одговорно однесување за да го постигне тоа, изјави портпаролот на редовен брифинг.