ЕУ усвои измени на Директивата за природен гас


Советот на ЕУ усвои измени на Директивата за природен гас на Унијата, кои се однесуваат на експлоатацијата на подводни гасоводи, вклучително и на „Северен поток 2“.

Одобрувањето на измените од страна на Советот е последната фаза од усвојувањето на новата Доктрина за гас на ЕУ. Претходно, на почетокот на април, измените ги одобри и Европскиот парламент со 465 гласа „за“ и 95 „против“.

Измените ќе стапат во сила 20 дена по нивното објавување во Службениот весник на ЕУ, по што земјите членки на Унијата ќе имаат рок од девет месеци да ги инкорпорираат во своите национални законодавства.

Со измените, за подводните гасоводи од трети земји до ЕУ од сега ќе важат истите правила како и за копнените гасоводи, односно производителот на гас не мора да е сопственик на цевководот низ кој се дистрибуира енергенсот и мора да биде обезбеден пристап на трети страни до него, недискриминаториски тарифи и транспарентност.

Балкан

Бугарскиот претседател Радев стави вето за купување американски борбени авиони

Бугарскиот претседател Румен Радев стави вето на спорното купување американски борбени авиони Ф-16. Како причина Радев ја наведе високата цена, недоволната опрема и зголемувањето на буџетскиот дефицит што таа нарачка го повлекува со себе. – […]

Вести

Новиот премиер на Велика Британија – за приврзаниците популарен, за критичарите – неискрен

Борис Џонсон е контроверзна фигура во британската политика и новинарство. За приврзаниците тој е духовит, популарен и привлечен, додека за оние кои го критикуваат велат дека е елитист, неискрен, мрзлив и употребува расистички и хомофобичен […]

Балкан

Србија: Напукна асфалтот на новиот автопат Е-10 низ Грделичка клисура

Иако од отворањето на јужната траса на Коридорот 10 за Северна Македонија не поминаа ни три месеци, на делницата помеѓу Царичина долина и тунелот Манајле, напукна асфалтот. Кон крајот на мај со музика и огномет, […]