Експерти: Кралицата Елизабета Втора може да помогне во полемиките и стравот што постојат за вакцината против коронавирус 

Според експерт од британската влада, кралицата може да помогне во полемиките, дезинформациите и стравот што постојат за вакцината против коронавирус.

Претходните денови светските медиуми пишуваа дека кралицата Елизабета Втора видно е ослабена и дека е во карантин.

Неодамна, придружувана од нејзиниот внук Вилијам, таа ја посети Лабораторијата за наука и технологија во Порт Даун, Англија. Чудно е што кралицата не носеше заштитна маска.

Професорката Хајди Ларсон, која предава на Лондонското училиште за медицина и хигиена, верува дека многу луѓе ќе одбијат да примат вакцина за коронавирус, поради страв.

Таа смета дека јавното мислење би се подобрило доколку 94-годишната кралица ја прими вакцината и ја смири јавноста со нејзиниот пример и ги охрабри Британците да ја примат вакцината.

„Ако сум го видел тоа, а овде во Велика Британија сум повеќе од една деценија, тоа е довербата што кралицата ја стекна“, рече професорката Хајди Ларсон.

Портпарол на Владата одби да ја коментира потенцијалната улога на кралицата, но рече дека науката е јасна дека вакцината спасува животи, што доведува до глобални напори да се најде ефикасна вакцина против коронавирус.