ЦДЦ: САД ќе воведе специјални мерки за патниците од африканските земји погодени од ебола


Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) соопшти дека ќе воведе специјални мерки за патниците кои пристигнуваат од африканските земји погодени од ебола.


 

Почнувајќи од следната недела, патниците од Гвинеја и Конго ќе бидат пренасочени кон шест американски аеродроми каде што ЦДЦ ќе може да ги следи, објави веб-страницата „Хил“.

„Авиокомпаниите ќе собираат и испраќаат податоци за патници до Центарот за превенција и контрола на болести кои биле во Конго и Гвинеја во последните три недели“, се вели во соопштението на ЦДЦ.

Последните неколку недели се појавија неколку случаи на ебола во овие африкански земји, а не толку одамна од оваа епидемија починаа повеќе од 10.000 луѓе.

Ниту еден случај на ебола не е пријавен во САД од 2015 година.