Бразил: Намален бројот на убиства на граѓани, зголемен на полицајци– Бројот на убиства во Рио де Жанеиро се спушти на најниско ниво за 20 години. Во исто време, значително се зголеми бројот на убиства на полицајци.

Во Рио де Жанеиро, една од државите во Бразил, бројот на убиства се намали на најниско ниво за 20 години, според бразилските медиуми.

Според Националното биро за јавна безбедност (ISP), 3.995 самоубиства биле извршени во Рио де Жанеиро во 2019 година, додека 4.950 луѓе загинале во 2018 година.

Во исто време, убиствата на полицајци се зголемија за 18 проценти од пред една година, а бројот на втакви случаи е 1.810.

Гувернерот на Рио де Жанеиро, Вилсон Витзел потсети дека од 1 јануари 2019 година се преземаат посилни мерки за борба против криминалот, додавајќи дека убиствата се намалени благодарение на полициските мерки.

Иако е намален бројот на убиства, организациите за човекови права се загрижени за големиот број  полицајци, кои ги загубија животите во полициски операции.


Вести

Владата одобри организација на продолжен престој на учениците во основните училишта

Владата на денешната 7-ма седница одобри организација на продолжен престој на учениците во основните училишта за одделенијата кои ќе започнат настава со физичко присуство, со препорака продолжениот престој да се организира и реализира со ученици […]

Вести

Спроведување на Јанкулоска е надвор од законската процедура, смета адвокатка Алексиќ

– Адвокатка на Гордана Јанкулоска, Сања Алексиќ  денеска пред новинарите изјави дека спроведување на Јанкулоска е надвор од секоја законска процедура од причина што таа е оневозможена  да  побара одлагање на издржувањето на казната по било кој друг […]

Бизнис и економија

Онлајн дискусија: За ефективни министри потребни се интегритет, работа и тим и вложување во администрацијата

– Три елементи се клучни за да понудиме резлтат во која било област што ја работиме – интегритет, работа и тим, потребно е и чувство дека како Министерство за одбрана сме дел од еден тим кој […]