Борис Џонсон им напиша емотивно писмо до украинските деца: „Не сте сами“


Британскиот премиер Борис Џонсон напиша писмо до украинските деца, нагласувајќи дека тие се пример за другите и оти „Велика Британија никогаш нема да ги заборави“.

 

 

Тој напиша дека да не била таквата ситуација, тие сега би излегувала со пријателите после училиште, би играла фудбал и би уживала во безгрижниот живот.

– Но, ова е посебна година за вас, наведе Џонсон.

Во писмото го споменува неговото патување во април во Киев, каде што се состана со украинскиот претседател Володимир Зеленски кога тој пофали „одлучното лидерство и големото херојство“ на украинскиот претседател.

Тој им порача на децата на Украина дека треба „да бидат неизмерно горди на својата земја, нивните родители, нивните семејства и нивните војници, а најмногу на самите себе“.

– Многу од вас виделе или доживеале нешто на кое ниедно дете не смее да сведочи. Сепак, секојдневно не учите што значи да се биде силен и достоинствен, да се држи главата високо и во најтешките моменти. Не можам да се сетам на подобар пример за децата и возрасните, напиша британскиот премиер.

Според УНИЦЕФ, од Украина досега избегале два милиони деца, од кои повеќе од половина пристигнале во Полска.

– Не сте сами. Можеби сте одвоени од вашите пријатели дома, но имате милиони други ширум светот. Овде во Обединетото Кралство имаме украински знамиња на нашите домови, канцеларии, цркви, продавници и игралишта. Дури и на мојот кров во Даунинг стрит, каде што прозорците се полни со сончогледи нацртани од британски деца, напиша Џонсон.

– Нашите млади луѓе го цртаат вашето знаме во училниците и прават сини и жолти нараквици за поддршка на вашата земја. Верувам, како и вашиот претседател, дека Украина ќе победи во оваа војна. Се надевам дека еден ден наскоро ќе можете слободно да се вратите дома, во своите училишта, кај своите семејства“, додаде тој.

– И што и да се случи, без разлика колку време е потребно, ние во Обединетото Кралство никогаш нема да ве заборавиме и секогаш со гордост ќе ве нарекуваме наши пријатели, заклучи британскиот премиер во писмото.