Аселборн: Европа не би преживеала без владеење на правото


– Крајот на владеењето на правото би значел крај на Европа, предупреди денеска министерот за надворешни работи на Луксембург, Жан Аселборн, само неколку дена пред разговорите меѓу лидерите на ЕУ за продлабочување на спорот за владеење на правото во Полска.


 

– Европа нема да го преживее крајот на владеењето на правото. Европа ќе умре од такво сценарио. Европа е изградена врз демократија, слобода, почитување и владеење на правото, истакна Аселборн пред состанокот со европските министри задолжени за европски прашања во Луксембург.

Тој додаде дека почитувањето на правото треба да се почитува и во земји чии влади дека владеењето на правото не е толку важно.

– Ако го оспорите владеењето на правото, тоа го правите со причина, а причината е да ја задржите власта, истакна Аселборн.