Американските конгресмени го одобрија предлог-буџетот за одбрана за 2022 година


Претставничкиот дом на САД го одобри нацрт-буџетот за одбрана за фискалната 2022 година во вредност од околу 770 милијарди долари.


 

За документот гласаа 363 пратеници, а против беа 70. Буџетот допрва треба да биде одобрен во Сенатот, по што ќе биде доставен на потпис до претседателот.

Верзијата на законот, одобрена вчера од конгресмените, беше прелиминарно договорена од двата дома на американскиот законодавен дом. Меѓу другото, содржи одредба за издвојување на 4 милијарди долари за програмата на Европската иницијатива за одвраќање на Русија. Исто така, 300 милиони долари ќе бидат доделени за воена помош за Украина, а уште 150 милиони долари ќе бидат потрошени за „безбедносна соработка со балтичките држави“.

Во исто време, во договорената верзија на нацрт-буџетот беа исклучени иницијативите за санкции против гасоводот „Северен тек 2“, јавниот долг на Русија и можноста за воведување рестрикции за 35 Руси, вклучувајќи руски министри, руски бизнисмени, јавни личности и новинари.