Зимските олимписки игри во 2018 година ќе имаат повеќе кондоми од кога било, но тоа не значи дека спортистите не излегуваат од под кревет


За една недела од сега, некои од најголемите светски спортисти ќе се спуштат на тлото на Јужна Кореја за Зимските олимписки игри. Исто така ќе се спушти и бројот на кондоми распределени за спортистите во градот домаќин.Според извештајот на Корејскиот био-медицински институт, ќе бидат предадени 110.000 кондоми во Пјеонџанг, од кои 80.000 наменети за олимписките села каде што ќе останат спортистите. Тоа изнесува 27,4 кондоми по спортист, или во просек по 1,7 сексуални односи на ден во текот на 16-дневниот настан. Преостанатите 30.000 кондоми ќе бидат испратени во областите каде што се стационирани медиумски те работници и бањите во стадионите.

110.000 кондоми претставуваат зголемување од 10.000 над бројот, наводно, кој се одвиваше во текот на секоја од претходните три Зимски олимписки игри. Според Ројтерс, само 40.000 кондоми биле испратени во олимписките села во Ванкувер во 2010 година, а преостанатите 60.000 дистрибуирани во други области.

Сепак, износот на кондоми што треба да се испорача за време на Зимските олимписки игри оваа година не е извонредно голем, во споредба со последните игри на Летните олимписки игри, кои привлекуваат многу повеќе спортисти. На натпреварите во Лондон во 2012 година, Дурекс испрати 150.000 во олимпиското село, а во Рио де Жанеиро во 2016 година, наводно, се испорачани 450.000 машки и женски кондоми.

Во 2016 година, еден извор од олимписките игри изјави за “Неделен” дека е “прилично тешко да се најде партнер за време на игрите” , но додека има луѓе секогаш ќе има и од оние на кои многу лесно им успева тоа. Во секој случај бројот на кондоми што се обезбедуваат во никој случај не е неопходен износ. Портпаролот на компанијата која донираше 100.000 кондоми во Јужна Кореја оваа година го засили ова верување, кажувајќи им на АФП дека “не очекуваат атлетите да ги користат сите”.

Но, дури и ако спортистите  немаат сексуални односи неколку пати на ден во текот на неделниот настан, тоа не значи дека не треба да бидат доволно опремени за предизвикот.