Проф. Ванковска: Како што напиша некој вчера: сега НАТО нека ве топли!


Умирам од смеа кога читам наслови кои алудираат дека она што се случува во Казахстан (демек, народен бунт поради зголемување на цените на гасот) може да се случи и кај нас. Демек, ќе му прекипело на народот поради енергетската криза, скапа струја, нема парно, итн.


 

Прво, да се разбереме ние веќе ја доживеавме „казахстанската револуција“ – само што ја викавме „Шарена револуција“. Нашава мина без насилство – зошто и немаше потреба од тоа, но геополитичката цел беше постигната и со малку циркус, бранување, НВО отпор, режим сменување – и се’ спласна со инсталирањето на ЗЗ и Преспа. Сега овој Таче ќе не’ докусури.

Второ, Казахстан е по истиот терк, и со истите мотиви, ама малку поблиску до фронтот (со Русија). И ќе награбусаат повеќе , бидејќи САД и НАТО ќе се борат по последна капка крв на Казахстанците за демократија и поевтин гас.

Трето, овој наш народ е (за жал) „анестезиран“ и пацифизиран – тој уште верува во НАТО, ЕУ, владата која апелира да се пушти парно среде зима, нема чувство за заедништво дури и ако смрзне и почне да гладува. Не гледам жар за менување по вонинституционален пат, грантови на НВО и медиуми се даваат за демократизација, а не за смена на оние кои тие ги инсталирале. Ќе чекаме избори, а избор… алтернатива … хммм … оди да баци рака на Калето пред да заусти било што.

А да им покажевме дека сме народ со кичма и достоинство пред три години (баш на овој ден сум протестирала пред Собрание поради промена на Уставот на криминален начин), ќе имавме зад себе и искуство и самодоверба за да не не’ прават магариња полоши од нас.

Затоа, останете така – нашата „револуција“ помина, а вие дури и не видовте дека е шарена лажга. Како што напиша некој вчера: сега НАТО нека ве топли!