Проф. Ванковска: Демакедонизацијата е долгорочен процес, т.е. процес кој е започнат одамна, сега само се заокружува


Од моментот кога Заев кажа дека без оглед на резултатите од пописот, Уставот гарантирал стекнати права, т.е. немало ништо да се смени доколку некоја група е под 20 проценти – тоа беше јасен знак до каде е подготвен да оди. До тотална девалвација на уставните норми, па и на Рамковниот договор. Секако, појаки ќе му бидат „аргументите“ доколку за секој случај пописот биде наштиман. А наштиман попис ниту ќе има легитимитет, ниту ќе има практична вредност (т.е. вредност каква што пописите имаат во секоја нормална држава – за планирање на развојот и јавните политики). Македонија ниту равзојни перспективи има ниту рационални јавни политики, а и луѓе ќе немеТ.
Ни Македонци, ни Албанци – освен на хартија.
Демакедонизацијата е долгорочен процес, т.е. процес кој е започнат одамна, сега само се заокружува. Постепено, со политики кои божем немаат врска со националните интереси и идентитетот, ами чекор по чекор го бришат и релативизираат до непрепознатливост. Од коси црти ///, до реорганизација на Филолошкиот факултет (никој не се буни за автономијата на универзитетот! Чудно, нели?), па се’ до реформата на основното образование. Ова последното е најважниот клинец во ковчегот на Македонија – бидејќи систематски, низ образовен систем, низ генерации, тивко ќе врши идентитетски и културен геноцид. Македонизмот станува забранет, и ќе се практикува во илегала, во семејни кругови, тивко и со шепотење, како во некои дамнешни времиња кога не постоела македонска држава.