Проф. Росоклија: ФРАНЦУСКИОТ ТАПАНАР

Која Франција ја претставува овој Tапанар (значење на името Timoney)?

Сигурно не Франција која е горда на декларираните принципи кои се во основите на француската република: слобода, еднаквост, братство (за сите луѓе).

Ниту ја претставува Франција на интелеклтуалниот врв на светот, во која учев и специјализирав.

Но, постои и Франција на ОАС (Organisation armée secrète) во која овој карактер, со неговиот ментален склоп и размислување кое ги негира основните принципи на француската република, совршено се вклопува.

Ваквите европски амбасадори се наша судбина.

Тие што можат самостојно да мислат не ги праќаат на Балканот и сигурно не во Македонија.

Ниту пак тие што имаат креативна мисла би прифатиле да дојдат.

Во Македонија има еден амбасадор, сите други се кловнови во еден циркус наречен ,,меѓунардона“.

Колку поглупав, толку попослушен, а за да слушаш, навистина треба да си без достоинство.

Пред достоинство треба да ставам личност (без достоинство) ама кај вакви карактери тоа не е возможно.

Само еден европски амбасадор со лична чесност, би им го растурил системот и затоа државите кои брутално, нецивилизирано, срамно… ни ја кројат судбината, праќаат вакви.


Бизнис

Протест на технолошкиот вишок на „Еурокомпозит“- По две години ништо не е решено

Работниците прогласени за технолошки вишок кои се уште чекаат да им бидат исплатени отпремнините од прилепската компанија „Еурокомпозит“ денеска се собра на протест во центарот на Прилеп. Тие бараат одоговор за состојбите во фирмата и […]

Бизнис

Лани без објавување оглас склучени 596 договори во вредност од 33 милиони евра

Големи тендери, намалена конкуренција, склучени договори без објавување оглас, раст на бројот на поништени тендери, се дел од клучните наоди на мониторингот на јавните набавки спроведени во периодот јули-декември 2018 година. Во извештајот на Центарот […]

Вести

Комплетиран кабинетот на претседателот Пендаровски

Претседателот Стево Пендаровски, го комплетираше составот на својот кабинет. Генерален секретар ќе биде Миле Бошњаковски, кој досега ја извршуваше функцијата портпарол на Владата, додека шеф на протокол ќе биде Билјана Мицевска. Одговорна за односи со […]