Проф. Панов: За светската димензија на наследството на Александар III од перспективата на грчкиот историчар Аријан (II век од н.е.)


“Во мојот преглед, не постоел народ, ниту град, ниту еден единствен човек, кој во тоа време не дознал за името на Александар. Од тие причини, јас сметам дека не без божја волја се родил овој човек, неспоредлив меѓу луѓето. На тоа, се говори, укажувале и пророштвата по Александровата смрт, различните визии и сништа видени од различни луѓе, почестите давани нему од луѓето до сегашни времиња, споменот кој тој го оставил за себе како вишо суштество; пророштвата, кои и сега, толку време подоцна, му се даваат од почит кон него, на македонскиот народ.
И додека и јас самиот цензурирав некои од Александровите дела во мојата историја, не се срамам самиот да изразам восхит кон Александар; мојот критицизам се должи на мојата почит кон вистината и за доброто на човештвото: токму со ваква цел се зафатив со оваа историја, исто како и Александар, не без Божја помош” (Arrian, Anabasis Alexandri, 7.30.2-3).


Потврдени 103 нови случаи со Ковид-19, починати пет, оздравени 13 пациенти - МИА
Вести

Регистрирани 115 нови случаи на КОВИД-19 и седум починати

Скопје, 5 јули 2020 () – Во последните 24 часа се направени 1032 тестирања, а регистрирани се 115 нови случаи на Ковид-19, во Скопје-53, Куманово-4, Дебар-6, Штип-3, Прилеп-6, Тетово-8, Струга-13, Велес-1, Охрид-8, Гостивар-5, Пробиштип-1, Свети […]

Вести

Продолжува претставувањето на изборните понуди на партиите пред граѓаните

Скопје, 5 јули 2020 () – Предизборната кампања на партиите за предвремените парламентарни избори кои треба да се одржат на 15 јули е на средина. Тие своите изборни програми и денеска ќе ги претстават на […]

Почнуваат координации со соседните земји околу регионален пристап за справување со коронавирусот - МИА
Вести

Вкупно 3611 активни случаи со КОВИД-19, најмногу во скопски Чаир

Скопје, 5 јули 2020 () – Бројот на заразени со КОВИД-19 вчера се зголеми за 147, а со тоа вкупниот број активни случаи во земјава изнесува 3611. Новозаразените се од Скопје-64, Куманово-8, Штип-6, Прилеп-3, Тетово-16, […]