Проф. Котлар: Ним, можеме да им честитаме што се упорни во реализирањето на националните интереси


Како милувате, своевремено напишал Шекспир и многу одговара на нашите состојби! Не е првпат, ниту осамен случај, кога официјалната политичка номенклатура, не може јавно да соопшти определен став, а тоа да го прави, посредно, преку одредени личности или институции.Тоа е така насекаде во светот, па и во Бугарија, каде што оваа практика е од поодамна и прилично усовршена, најчесто преку печатени или електрнски медиуми или преку “научни’, „патриотски“ групировки да се соопшти главната намера на власта! Ним, можеме да им честитаме што се упорни во реализирањето на националните интереси, во случајов изразени во 8 македонофобски одредници со големобугарски амбиции!

Проблемот е што ние немаме политички и општествен репрезент, а ниту запишана и определена национлана стратегија за заштита на национлните македонски вредности – име на народот (Македонец) и неговата држава (Македонија), јазик, историја, литература и култура во најширока смисла и секако, достоинство! Затоа ни се случиваат свесни навреди од недобронамерните – за промена на име, јазик (дијалект на некој друг!?), историја, целосен животен и општествен дебакл!


Вести

Регистрирани 1342 нови случаи на Ковид-19, оздравени 679 пациенти, починаа 22 лица

Од направени 3399 тестирања во последните 24 часа, регистрирани се 1342 нови случаи на Ковид-19, додека во исто време починаа 22 лица, а Институтот за јавно здравје регистрира 679 оздравени пациенти, соопшти Министерството за здравство. […]

Бизнис и економија

КСС: Недела неработен ден без правење хаос во Законот за работни односи

– Конфедерацијата на слободни синдикати предупредува дека со Предлог-измените во Законот за работни односи со кои недела треба да се прогласи за неработен ден ќе се направи хаос бидејќи со подзаконски акти ќе се утврдува […]

ССМ: Социјалниот дијалог дава резултати, потребата од Синдикатот и колективните договори се потврдува во најтешките моменти - МИА
Бизнис и економија

ССМ: Измените во ЗРО не одат во прилог недела да биде неработен ден

– Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) смета дека предложените измени во Законот за работни односи од страна на Министерството за труд и социјална политика не одат во прилог на тоа недела да биде прогласена […]