Д-р Игор Јанев: НИКОЛА ДИМИТРОВ да научи да прави разлика помеѓу региoн и држава!

НИКОЛА ДИМИТРОВ да научи да прави разлика помеѓу региoн и држава
Регионите немаат државно-правен идентитет, а само држава (а не и регион) е субјект на меѓународното право.

И во Судската пресуда јасно е искажано дека иредентизам не е основан и дека другите Грчки наводи и барања немаат правна основа.

Со повикување на „поширок регион” Димитров покажува правната неписменост односно комплетната неедуцираност во меѓународното право.

Имено, правниот идентитет на Држава (односно меѓународно-правниот идентитет на една држава) е основен елемент на меѓународна правната личност, а без правната личност (правниот субјективитет) непостои Државност. (Државност, покрај територија, население и суверена власт, мора да поседува меѓународно правниот субјективитет потребен за склучвање договори и вршење други акти и правни послови).
Во ООН е пракса да државите само информираат управен орган за своето државно име или знаме (односно Секретаријатот или Генсек), а евентуален проблем би можал да настане само доколку друга држава-членка е веке со исто име во ООН, со које новиот апликант аплицира во ООН. А ова кај нас не е случај. Непостои друга држава заведена како Република Македонија.

Со уставните амандмани се доведува во прашање државно-правниот континуитет на Македонија.
Државите, според меѓународното право, немаат ексклузивни права на државните имиња. Избор на државното уставно име е во строгата внатрешна јурисдикција на секоја држава. Секоја држава, според меѓународното право, има полна правна слобода при изборот на своето државно име. Името на држава е неотуѓиво и суверено право.


Игор Јанев е роден 1964 година во Белград, Србија. Докторирал на Правниот факултет во Скопје во 1994 година, а пост-докторски студии завршил во САД (Вашингтон, Шарлотсвил и Медфорд – Харвард) во дисциплините на меѓународната политика и меѓународното право. Член е на неколку престижни меѓународни здруженија за мегународно право и меѓународни односи, мегу кои се ASIL и ACUNS.

Д-р Игор Јанев е и член на Њујоршката академија на науките (NYAS). Од 2000 година Игор Јанев бил вработен во Институтот за политички науки во Белград, а во 2010 година ја добива и највисокота научна титула Научен советник (во ранг на редовен професор на Универзитетот во Белград).


Бизнис

Протест на технолошкиот вишок на „Еурокомпозит“- По две години ништо не е решено

Работниците прогласени за технолошки вишок кои се уште чекаат да им бидат исплатени отпремнините од прилепската компанија „Еурокомпозит“ денеска се собра на протест во центарот на Прилеп. Тие бараат одоговор за состојбите во фирмата и […]

Бизнис

Лани без објавување оглас склучени 596 договори во вредност од 33 милиони евра

Големи тендери, намалена конкуренција, склучени договори без објавување оглас, раст на бројот на поништени тендери, се дел од клучните наоди на мониторингот на јавните набавки спроведени во периодот јули-декември 2018 година. Во извештајот на Центарот […]

Вести

Комплетиран кабинетот на претседателот Пендаровски

Претседателот Стево Пендаровски, го комплетираше составот на својот кабинет. Генерален секретар ќе биде Миле Бошњаковски, кој досега ја извршуваше функцијата портпарол на Владата, додека шеф на протокол ќе биде Билјана Мицевска. Одговорна за односи со […]