СТАВ: Проф. Ванковска со интересно размислување за моменталната ситуација во Македонија


Ситуација во која се наоѓа Република Македонија со обидите на одредени политичари да ни го сменат идентитетот, предизвикува многу истакнати професори да изнесуваат мислења, ставови, анализи и очекувања на оваа тема.


 

Нас ни остави впечаток едно мислење или очекување кое го изнесе професорката Ванковска:

“Парадоксот е што немајќи доверба во капацитетите и моралот на македонските политичари, спасот го гледам во грчките националисти. Освен тоа, за разлика од Ципрас, тие отворено кажуваат кој им е проблемот и што бараат од нас. Да не е проклетото НАТО и американскиот притисок, убедена сум дека со тек на времето односите меѓу двете држави и народи би се развиле во многу подобра насока. Овој надворешен притисок е контрапродуктивен, бидејќи ги јакне двата национализма и го загрозува и она што е досега постигнато.”