Томас Бах ги повика владите да помогнат во обновувањето на спортот по пандемијата


Томас Бах ги повика владите да помогнат во обновувањето на спортот по пандемијата - МИА

Лозана, 29 април 2020 () – Претседателот на Меѓународниот олимписки комитет (МОК) Томас Бах изјави дека помалку меѓународни натпревари би можеле да се организираат во иднина заради пандемијата од КОВИД-19. Во писмото до олимписките службеници, Бах го навел „финансискиот притисок“ врз организаторите и потребата тие сè повеќе да се усогласуваат со климатските промени.


 

– Можеби ќе треба да погледнеме повнимателно во ширењето на спортски настани, бидејќи сегашната криза ќе доведе до долга и длабока економска криза која ќе има сериозно влијание врз спортот“, рече Бах.

Тој посочува дека владите на одделните земји ќе треба да му помогнат на спортот да ја надмине оваа криза.

– Владите треба да го вклучат спортот во своите програми за економска поддршка. Само така, тој ќе може да се опорави на глобално ниво, рече Бах.

Поради пандемијата од КОВИД-19, многу спортски настани беа откажани или презакажани подоцна оваа година, вклучително и Олимпијадата во Токио, Европското првенство во фудбал, „Ролан Гарос“ и „Вимблдон“.