ФИФА ја повикува Швајцарија да продолжи со истрагата за Блатер


Блатер: Одлуката на ФИФА за СП 2018 и СП 2022 година се засноваше на џентлменски договор - МИА

Цирих, 3 мај 2020 () – Светската фудбалска асоцијација ја охрабри швајцарската правда да продолжи со истрагата за поранешниот претседател на организацијата Жозеф Блатер. За ова, ФИФА се обрати до генералниот обвинител на Швајцарија.


 

– Поднесовме жалба до канцеларијата на јавниот обвинител, со која повикуваме да се продолжи со истрагата во врска со Блатер. ФИФА ќе ги разгледа сите законски опции сторителите да бидат казнети, стои во соопштението.

Претходно беше објавено дека канцеларијата на швајцарското обвинителство планира да го затвори случајот против Блатер. Во 2015 година, тој беше суспендиран од фудбалот осум години. Во 2016 година, овој период беше намален на шест години. Во 2015 година, случајот е отворен против Блатер, кој тогаш беше претседател на ФИФА, за незаконскиот трансфер на два милиони евра на претседателот на УЕФА, Мишел Платини. Платини подоцна беше суспендиран од фудбалските активности.

Покрај тоа, екс-претседателот на ФИФА беше обвинет за измама во продажба на права за радиодифузија на СП 2010 и Светско првенство во 2014 година на Фудбалскиот сојуз на Кариби.