ЦАС ги крена доживотните суспензии на руските биатлонки


ЦАС ги крена доживотните суспензии на руските биатлонки

Доживотните суспензии што ги добија руските биатлонки Олга Виљухина, Јана Романова и Олга Зајцева се кренати од страна на Судот за арбитража во спортот (ЦАС).


 

Триото освои сребрен медал на 4х6 километри штафетата на Олимпијадата во Сочи, но во 2017 медалите им беа одземени по истрагата во рускиот допинг. ЦАС ги крена суспензиите против трите и објави дека резултатите на Виљухина и Романова се вратени откако Виљухина освои и сребро на 7,5-километарскиот спринт.

Во образложението тие велат дека се работело само за сомнеж за потенцијално прекршување на правилата.

„ЦАС заклучи дека ниту едно од обвинувањата за допингување против двете спортистки не е докажано“, се вели во одлуката на ЦАС.

ЦАС исто така утврди дека Зајцева ги прекршила допинг-правилата, но дека казната требало да биде само за следната Олимпијада во Пјонгчанг во 2018, наместо суспензијата, да биде доживотна.

ЦАС ги крена доживотните суспензии на руските биатлонки