Научна средба на Европската мрежа за нетериторијална автономија (ЕНТАН) во СкопјеУниверзитетот „Американ Колеџ“ Скопје денеска ќе биде домаќин на Првата научна средба „Етнички права без сепаратизам“, организирана во соработка со Европската мрежа за нетериторијална автономија (ЕНТАН).

На средбата ќе учествуваат 50 научници и истражувачи од 27 европски земји. Меѓу присутните ќе биде и проф. д-р Тове Малој, директорка на Европскиот центар за малцински прашања од Германија, како и други еминентни професори и доктори на наука.

Оваа работна средба е дел од активностите во рамки на проектот за нетериторијална автономија, што го спроведува Универзитетот Американ колеџ Скопје, а е финансиран од европскиот фонд за наука COST. Европската меѓувладина асоцијација за соработка во науката и технологијата COST (Cooperation in Science and Technology, www.cost.eu) е најстарата европска платформа за соработка меѓу научници од сите дисциплини.

Станува збор за четиригодишен научно-истражувачки проект, под наслов „ЕНТАН – Европска мрежа за нетериторијална автономија“, чија цел да ги истражува нетериторијалните модалитети на заштита и унапредување на малцинските права, а Универзитет Американ Колеџ Скопје (УАКС) е првата македонска високообразовна институција што стана носител на проект финансиран преку овој европски фонд за наука


Започна пленарната седница за избор на претседател на Собранието - МИА
Вести

На седница пратениците ќе расправаат по одлуките за постоење вонредна состојба донесени од претседателот на државата

– Предлог на одлуките за утврдување на постоење на вонредна состојба донесени од претседателот на Република Северна Македонија, објавени во Службени весник на РС Македонија се на дневниот ред на денешната собраниска седница. Пратениците ќе дискутираат […]

Вести

Над сто заболени од Ковид-19 во претходното деноноќие, Шахпаска со порака дека се уште има места во градинките

– Нови 112 случаи на заразени од Ковид 19 од 1372 тестирања и 159 оздравени, е билансот од претходното деноноќие, според статистиката на Министерството за здравство. Во моментот 47 деца од предучилишна возраст, односно три […]

Вести

Владата одобри организација на продолжен престој на учениците во основните училишта

Владата на денешната 7-ма седница одобри организација на продолжен престој на учениците во основните училишта за одделенијата кои ќе започнат настава со физичко присуство, со препорака продолжениот престој да се организира и реализира со ученици […]