Сочни јунешки шницли


Интересна идеја за денешниот ручек …

Потребно е:
околу 800 г јунешко шницли
200 мл бело вино
1 коцка за говетска супа растворена во 300 мл врела вода
200 мл слатка павлака
3-4 лажици ситно сецкан свеж магдонос
5-6 чешниња лук, ситно сецкани
сол, бибер
масло, за пржење
2 јајца
брашно
лебни трошки

Подготовка:
– Шницлите малку истолчете ги со дрвен чук. Посипете ги со сол и бибер и увалкајте ги прво во брашно, па во изматени јајца и на крај во лебни трошки. Ставете ги да се пржат во врело масло по неколку минути од двете страни.

– Во намастен огноотпорен сад за печење наредете еден ред шницли, одозгора полијте со вино и супа, посипете со сецкан магдонос и сецкано лукче. Одозгора наредете ги преостанатите шницли и повторете ја постапката.

– Садот покријте го со алуминиумска фолија и ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 40 минути. Потоа тргнете ја фолијата, прелијте ги шницлите со слатката павлака и допечете ги уште 10-тина минути.

– Како прилог со овие превкусни сочни шницли може да сервирате сварен ориз или пак компири, потоа њоки или некој обарен зеленчук.

Напомена: Додека се печат шницлите не треба да се покриени сосема до горе со течност.

Вести

Западна Австралија ја легализира еутаназијата

Парламентот на австралиската сојузна држава Западна Австралија денеска изгласа закон со кој се легализира еутаназијата, доброволно и потпомогнато завршување на животот. Со тоа таа е втора австралиска држава во која е легализирана еутаназијата. Австралиската сојузна […]

Балкан

Грција испрати дописи до ОН и Советот за безбедност за Меморандумот меѓу Турција и Либија

Министерството за надворешни работи на Грција синоќа испрати дописи до Генералниот сектретар на Обединетите нации и до Претседателот на Советот за безбедност во кои се објаснети грчките позиции и правните аргументи поврзани со морското право […]