Чорба од целер со кнедли


Вкусна и ароматична чорба со полн вкус на целер …

Потребно е:
1 поголем корен од целер
1,5 л пилешка супа (може и вода)
50 г путер
1 поголем компир

за запршката:
100 г путер
40 г бело брашно

за кнедлите:
2 белки
40 г брашно

2 жолчки
малку сок од лимон
сол, бел бибер
мелено морско оревче

Подготовка:
– Коренот од целер измијте го убаво, излупете го, исечете го на помали коцки и пропржете го на 50 г путер.

– Сипете 1,5 л пилешка супа (или вода). Во супата ставете и еден компир исецкан на коцки.

– Кога ќе омекнат целерот и компирите испасирајте ги и вратете ги во супата.

– Направете запршка од 100 г путер и 40 г брашно. Запршката треба да остане бела. Полека сипете ја во супата со постојано мешање.

– Преминете на подготовка на кнедлите. Изматете ги во цврст шлаг двете белки. Додадете 40 г брашно и убаво измешајте. Со лажиче земајте од смесата и спуштајте ги кнедлите во врелата супа.

– Изматете ги жолчките и полека додадете ги во супата со  постојано мешање. Во супата сипете и малку сок од лимон. Зачинете со сол, бел бибер и морско оревче, по вкус.


Вести

(ФОТО) Колони народ пред супермаркетите во Куманово

По објавата на владината одлука за зголемување на траењето на полицискиот час во Куманово до понеделник, жителите создадоа колони пред супермаркетите. Во разговор со нив велат дека одлуката е малку задоцнето но добра, единствено голем […]

Вести

Нови 46 случаи на коронавирус, двајца починати на Инфективната клиника

-Во изминатите 24 часа два пациента починале на Клиниката за инфективни болести Регистрирани се 46 нови случаи на коронавирус во земјата со што вкупната бројка на дијагностицирани пациенти со КОВИД-19 изнесува 430 лица. Како што […]

Вести

На барање на Мицкоски, Словенија испрати помош за Македонија

Во вторникот остварив телефонски разговор со премиерот на Република Словенија и лидер на нашата сестринска партија СДС, Јанес Јанша. Разменивме мислења и информации за актуелната политичка состојба, а пред се се осврнавме на заедничките предизвици […]