Заев: Медијацијата решава спорови, гради култура на право и ја намалува конфликтноста во општеството


Владата на Република Северна Македонија и Комората на медијаторите на Република Северна Македонија денеска потпишаа Меморандум за соработка со кој се утврдени начелата за взаемни активности во областа на алтернативно решавање на спорови со медијација, како и за соработка и заеднички активности за поддршка, унапредување, практицирање, промовирање, јакнење и развој на медијацијата во државата.

Како што соопштија од владината прес-служба, во име на Владата меморандумот го потпиша премиерот Зоран Заев, а во име на Комората на медијаторите, нејзиниот претседател Славе Младеновски.

По потпишувањето на Меморандумот за соработка премиерот Заев истакна дека со овој чин внесуваме уште еден, многу значаен дел, во мозаикот на она што значи сеопфатен структуриран систем за решавање на спорови, каде значајно место има медијацијата како прва и подобна постапка за решавање спор меѓу две страни вон стандардната судската постапка.

-Страните што ги прифаќаат придобивките од медијацијата како начин на решавање на спорови учествуваат во постигнувањето повеќе позитивни ефекти, како што се заштеда на средства од буџетот, ефикасен, брз и практичен начин на решавање спорови внимавајќи на взаемниот интерес на две страни во спор.Овие постапки се одличен придонес и во градењето на култура на правото и посредувањето, во намалувањето на конфликтноста во општеството, во поттикнувањето на деловната соработка, како и во негувањето на моралните вредности на здраво и хумано општество на граѓаните како основа за подобра иднина, рече Заев.

Според него, дополнителна вредност на овој Меморандум за соработка, меѓу другото, е заедничката соработка на реализација на Стратегијата за реформа на правосудниот систем.

-Ова е особено значајно бидејќи не поврзува споделената вредност дека реформата на правосудниот систем е врвен приоритет на Владата кој го темелиме врз европските стандарди и на начелото за владеење на правото и еднаков пристап до правда за сите субјекти на општественото живеење во нашата земја. Како претседател на Владата ги повикувам претставниците на институциите од јавната администрација да го дадат својот позитивен придонес за афирмација на медијацијата како начин на решавање на споровите меѓу правните лица и граѓаните со владините институции. Како сервис на граѓаните и на бизнисот, наместо преку правосудниот систем, таму каде што е тоа можно, да ги решаваме споровите со посредување и на тој начин да дадеме пример и поддршка на овој модел на решавање спорови, порача премиерот Заев.

Младеновски по повод потпишувањето на докумнентот, истакна дека меморандумот е силен израз на поддршката на Владата за медијацијата како начин на решавање на споровите, и дека таа поддршка прв пат е ставена во официјален документ од стратешко значење како што е Стратегијата за реформа на правосудниот систем. 


ДКСК отвора предмет за паричната помош за здруженијата и фондациите за справување со кризата од коронавирусот - МИА
Вести

ДКСК отвора предмет за паричната помош за здруженијата и фондациите за справување со кризата од коронавирусот

Скопје, 10 јули 2020 () – Државната кмоисија за спречување корупција на денешната седница одлучи да отвори предмет за владината парична помош на здруженијата и фондациите како дел од мерките за справување со кризата од […]

Вести

Новозаболени 205 лица од Ковид, починати шестмина, 336 оздравени

– Највисоки бројки на новозаболени регистрира денеска Министерството за здравство. Во последните 24 часа евидентирани се 205 нови случаи од кои повторно најмногу во Скопје. Оздравени се 336 пациенти, а починати се шест пациенти. Тројца починати […]

Можно е преземање мерки на границите за соседите при влез во државата - МИА
Вести

Владата изработи насоки за влез и транзит низ земјава за државјани на Србија, Косово, Црна Гора и БиХ

Скопје, 10 јули 2020 () – Владата на предлог на Министерството за внатрешни работи во соработка со министерствата за здравство и за надворешни работи изработи насоки за начинот на транзит и на регулиран привремен или […]

Биди првиот кој ќе коментира

Вашиот коментар

Твојата е-маил адреса нема да биде објавена.


*