Шаќири: Поддршката за забрзување на процесот на дигитализација, повеќе од добредојдена


Процесот на дигитализација беше главна тема на денешната средба меѓу министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири, постојаниот координатор на Обединетите нации во земјава, Росана Дуџак и раководителот на Канцеларијата на ITU (International Telecommunication Union) за Европа, Јарослав Пондер.


 

На состанокот, информираат од МИОА, министерот Шаќири ги презентираше бројните активности на Владата за забрзана дигитализација. Меѓу активностите е и Националната Стратегија за ИКТ 2021-2025, која што речиси два месеца е објавена на ЕНЕР заради добивање коментари од сите засегнати страни, а по интегрирање на забелешките ќе биде усвоена од Владата.

-Министерот ги истакна столбовите за инфраструктура, централизација на ресурсите и дигитални вештини, како исклучително важни за одржлива дигитализација. Од страна на претставниците на UN и ITU беа презентирани моделите на техничка поддршка кои преку различни агенции ги даваат на различни институции од Република Северна Македонија. Дополнително, од нивна страна беше изразена подготвеност да дадат поддршка на имплементацијата на Националната стратегија за ИКТ, особено во делот за дигитални вештини, соопшти МИОА.