Министерот Музафер Бајрам во работна посета на Општина Берово

Министерот без ресор, Музафер Бајрам денеска престојуваше во работна посета на Општина Берово, при што на средбата со градоначалникот Звонко Пекевски разговараше за проблемите на Ромската заедница во оваа општина и можностите за нивно решавање. Најголем акцент беше ставен на проблемите кои ги имаат жителите во таканареченото Ромско маало во Берово.

– Со градоначалникот на Берово при посетата на Ромското маало ги согледавме состојбите со улиците и потребите од решавање на проблемите во водоводната и мрежата за отпадни води. Во согласност со законските прописи и надлежностите на локалната самоуправа, а во соработка со Владата и ресорните министерства најавуваме преземање на најитни мерки за изработка на проекти од инфраструктурен карактер што ќе се реализираат како дел од Националната стратегија за подобрување на состојбата на Ромите во државата и стратешките документи за подобрување на условите на живеење на Ромите во Општина Берово, истакна Бајрам.

На средбата на која присуствуваше и локалниот асистент на Министерството за транспорт и врски, Фирдеска Зекирова, беа донесени конкретни заклучоци за можноста за решавање и делување од двете страни во повеќе сфери, меѓу кои првенствено во подобрување на условите за живот во инсфраструктурната сфера и домувањето.

По завршувањето на работниот состанок со претставници од Ромската заедница од Берово, беше одржана работна средба во салата за состаноци, каде директно беа пренесени проблемите со кои се соочуваат Ромите од сите сфери на живеење.


Вести

Европски избори: Различни правила од земја до земја

Секоја држава членка на Европската унија сама ги одредува правилата за изборите за Европскиот парламент. Кој кога гласа ? Британците и Холанѓаните гласаат во четврток на 23 мај, Ирците на 24 мај, Летонците, Малтежаните и […]

Вести

Нови рочишта за „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“ на СЈО

Во Кривичниот суд во Скопје за денеска се закажани рочишта за предметите на Специјалното јавно обвинителство „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“. Во „Триста“ обвинет е поранешниот помошник министер за внатрешни работи Ѓоко Поповски за злоупотреба на […]

Вести

Пробни прелети за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“

Со два прелета во воздушниот простор на Република Северна Македонија изутринава од 7:30 до 9:30 часот ќе се изврши првиот пробен прелет за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“ (чување на воздушниот простор). Прелетот ќе […]