Министерот Исмаили учестуваше на 8. Меѓународен културен форум во Санкт Петербург


Министерот за култура Хусни Исмаили во рамките на работната посета на Руската Федерација, вчера присуствуваше на свеченото затворање на 8. Меѓународен културен форум, кој од 14 до 16 ноември се одржа во Санкт Петербург.

Министерот Исмаили како дел од своето учество на Форумот, имаше обраќање на панел-дискусијата „Националните медиуми – телевизиите во словенските држави“, која се одржа во организација на Форумот на словенските култури кој годинава одбележува 15 години од своето основање. Исто така, министерот за култура пред присутните гости реферираше и на темата „Културните рути на словенскиот свет на мапата на Европа“.

Претходно, Исмаили одржа и работна средба со својот колега, министерот за култура на Руската Федерација, Владимир Медински, на која се разговараше за досегашната успешна соработка во делот на културата меѓу двете земји, но и за идните активности преку кои ќе се продлабочи пријателството помеѓу Република Северна Македонија и Руската Федерација.

Санктпетербуршкиот културен форум претставува глобален културен настан на кој учествуваат илјадници експерти од сите области на културата од целиот свет, кои годинава дискутираа на тема „Културните кодови во светот на глобализацијата“.

Домаќини на настанот беа Владата на Руската Федерација, Министерството за култура на Руската Федерација и Владата на Санкт Петербург.


Николоски: На лидерската покрај здравствената криза да се разговара и за условувањата од Бугарија - МИА
Вести

Николоски: Голем пораз те чека Заев и во четворката и во цела Македонија! А потоа одговорност.

Го гледам Заев свесен дека ќе губи пласира лажни вести преку порталите што му се блиски. Јас едно зборувам тие друго спинуваат. Очај! Им се смеат луѓето. Белото не може да е црно. Ама и […]

На работа се враќаат само родителите чии деца одат на училиште, но не и оние кои имаат деца во градинка - МИА
Вести

На работа се враќаат само родителите чии деца одат на училиште, но не и оние кои имаат деца во градинка

Скопје, 9 јули 2020 () – Министерот за здравство Венко Филипче денеска појасни за кои вработени се однесува уредбата со која на работа треба да се вратат родителите кои имаат деца до 10-годишна возраст. Во […]

Изборите ќе ги следат над 2.000 домашни и странски набљудувачи - МИА
Вести

Изборите ќе ги следат над 2.000 домашни и странски набљудувачи

Скопје, 9 јули 2020 () – Предвремените парламентарни избори во Северна Македонија ќе ги следат над 2.000 домашни и странски набљудувачи. Според роковникот на ДИК, денеска е последен ден до кога домашните и меѓународните набљудувачи […]