Маричиќ го поздрави донесувањето на Законот за попис


Министерот за правда, Бојан Маричиќ денеска на својот фејсбук профил го поздрави донесувањето на Законот за попис во Собранието.Маричиќ испрати и порака до граѓаните да бидат спокојни и да им веруваат на институциите кои се, како што напиша, повеќе од подготвени за спроведување на оваа статистичка операција.

Резултатот од пописот, според министерот, ќе биде основна алатка за креирање развојни политики, а од него директна корист ќе има и бизнис заедницата.

-Сакам да ја поздравам одлуката на Собранието, кое предмалку го изгласа Законот за попис. Им порачувам на граѓаните да бидат спокојни и да им веруваат на институциите. Државниот завод за статистика и институциите се повеќе од подготвени за спроведување на пописот, а пробниот по оваа нова методологија веќе беше поздравен од Европската комисија. После речиси две децении државата конечно ќе спроведе ваква сложена статистичка операција, а резултатот од истиот ќе биде основна алатка за креирање на идните развојни политики. Директна корист од пописот ќе има и бизнис заедницата, наведе Маричиќ на Фејсбук.