(Видео) Советот за безбедност заседава во „Вилата Водно“ за ситуацијата со Ковид-19


Во Кабинетот на претседателот во „Вила Водно“ почна деветтата седница на Советот за безбедност, на која се разговара за актуелната ситуација поврзана со пандемијата на Ковид-19 на територијата на Република Северна Македонија и за мерките и активностите на надлежните институции.


 

На седницата, покрај редовните членови на Советот, по покана на претседателот Стево Пендаровски присуствува и министерот за здравство, Венко Филипче.

Со цел справување со заразата, во моментот во сила се неколку мерки, како намален капацитет на превозот на патници на 50 %, скратено работно време на угостителските објекти до 23 часот, како и забрана за групирање повеќе од 4 лица по 23 часот. Од денеска сите граѓани, освен оние што спортуваат на отворено, децата под 6 години и некои други исклучоци, ќе мора да носат маски и на отворено.

За неносење маска на отворено предвидена е парична казна од 20 евра. Мерките за носење маска не важат за лица помлади од шестгодишна возраст и за лица со посебни потреби и пречки во развојот. Забрането е групирање на јавен простор, паркови, јавни површини или која било површина на отворено, а казната е 500 евра.