СДСМ апелира да се почитуваат препораките за заштита на здравјето на граѓаните


СДСМ апелира да се почитуваат препораките за заштита на здравјето на граѓаните - МИА

Скопје, 7 јуни 2020

Секој граѓанин е еднакво важен во битката со коронавирусот, само со почитување на мерките за заштита на здравјето им помагаме на здравствените работници
 
Само заедно, со почитување на мерките за заштита на здравјето, само ако секој од нас е многу внимателен и одговорен, ќе успееме да го спречиме ширењето на коронавирусот и ќе се заштитиме.

Здравствените работници не можат сами, граѓаните мора да помагаат преку почитување на мерките.

Секој од нас е еднакво важен во битката со коронавирусот и за да ја одржиме епидемијата под контрола и да го заштитиме нашето здравје, мора да одржуваме физичка дистанца од 1,5 до 2 метри и да не се групираме; да носиме заштитна опрема-маска, марама, шал, секогаш на затворено и секогаш на отворено кога не можеме да ја одржиме дистанцата; редовно да вршиме дезинфекција и да ги миеме рацете.

Задолжително е носење заштитна опрема (маска, марама или шал) на устата и носот, во сите јавни објекти како државни институции, маркети, продавници, банки, пошти, јавен превоз, чекални, здравствени институции и слично. 

За да помогнеме да се пресече патот на вирусот на лекарите им требаат точни податоци. Секој кој има симптоми на коронавирус, мора веднаш да ги сподели со епидемиолозите и точно да одговори на прашањата на епидемиолошката анкета. Ова е најдобар начин да се заштитиме себе, другите околу нас но и сите граѓани.

Ви благодариме што ги почитувате мерките.  Само заедно ќе успееме да го вратиме животот во новото нормално.

Центар за комуникации со јавност на СДСМ


Николоски: На лидерската покрај здравствената криза да се разговара и за условувањата од Бугарија - МИА
Вести

Николоски: Голем пораз те чека Заев и во четворката и во цела Македонија! А потоа одговорност.

Го гледам Заев свесен дека ќе губи пласира лажни вести преку порталите што му се блиски. Јас едно зборувам тие друго спинуваат. Очај! Им се смеат луѓето. Белото не може да е црно. Ама и […]

На работа се враќаат само родителите чии деца одат на училиште, но не и оние кои имаат деца во градинка - МИА
Вести

На работа се враќаат само родителите чии деца одат на училиште, но не и оние кои имаат деца во градинка

Скопје, 9 јули 2020 () – Министерот за здравство Венко Филипче денеска појасни за кои вработени се однесува уредбата со која на работа треба да се вратат родителите кои имаат деца до 10-годишна возраст. Во […]

Изборите ќе ги следат над 2.000 домашни и странски набљудувачи - МИА
Вести

Изборите ќе ги следат над 2.000 домашни и странски набљудувачи

Скопје, 9 јули 2020 () – Предвремените парламентарни избори во Северна Македонија ќе ги следат над 2.000 домашни и странски набљудувачи. Според роковникот на ДИК, денеска е последен ден до кога домашните и меѓународните набљудувачи […]