Ружин: Се наоѓаме пред историски момент


Политичкиот аналитичар Нано Ружин во изјава за indeks.mk вели дека државата е пред историски момент и значаен колку и самото прогласување независност, Охридскиот договор и другите меѓународни договори беа историски и важни.

 

 

Ружин вели дека доколку се прифати овој документ, ќе се оствари сонот за кој се „боревме“ со години и децении, добивањето на датумот за почеток на преговорите.

„Ова е историски момент за земјата. Еден од ретките историски моменти како референдумот за прогласување независност на Република Македонија во тоа време, потоа одобрувањето на Охридскиот договор, Договорот од Преспа, а сега овој договор кој практично значи одобрување и прифаќање на Францускиот предлог иако всушност е европски документ. Проценувам дека овој документ доведе до некои одлуки, но прва и најважна е она за што се „боревме“ низ годините и децениите, добивајќи го датумот за почеток на преговорите“, изјави прво Ружин.

Тој вели дека доколку францускиот предлог биде одобрен, РCМ следната недела само ќе почне да прима честитки за почетокот на разговорите од европските лидери.

„Тоа значи дека доколку рамковниот договор и протоколите бидат потпишани и одобрени, нашата земја, Република Северна Македонија, многу наскоро, или од почетокот на следната недела, може да ги добие првите честитки и добредојде од европските лидери, и да речеме дека конечно сме дел од европското семејство“, изјави Ружин за indeks.mk.