Претседателот Пендаровски во Охрид го посети армискиот нуркачки тим од Баталјонот на специјалните силиript>

Претседателот Пендаровски во Охрид го посети армискиот нуркачки тим од Баталјонот на специјалните сили - МИА

Скопје, 8 август 2020 () – Претседателот и Врховен командант на Вооружените сили, Стево Пендаровски, денеска го посети нуркачкиот тим од Баталјонот на специјалните сили на Армијата, што изведува обука во летни услови во Центарот за обука на вода во Охрид.


 

Припадниците на тимот го информираа претседателот Пендаровски за нивните тековни активности, беа прикажани нивните капацитети и способности, како и опремата што ја користат, а беа демоностирани и неколку показни вежби.

–Нуркачкиот тим во месец јули престојуваше во Атина, Република Грција, каде заедно со грчката специјална единица изведуваше обука за нуркање. Со тоа, единицата започна циклус на соработка со грчката специјална единица, во рамки на заедничката соработка на двете армии на земји-членки на НАТО. Покрај со грчката армија, ваков вид на соработка се реализира со повеќе армии од земји-членки на НАТО, информираат од кабинетот на претседателот.

Пендаровски на припадниците на нуркачкиот тим, кои, како што се вели во соопштението, своите способности ги имаат докажано и во поддршка на цивилни институции, им посакал натамошна успешна работа и изрази очекување да продолжи натамошната успешна соработка со партнерските армии од НАТО Алијансата.