Претседателот на МД„Илинден“ се сретна со ученците од Голо Брдо кои се школуваат во Охрид– Претседателот на македонско друштво „Илинден” – Тирана, Никола Ѓурѓај, се сретна со ученици Македонци по потекло од Голо Брдо, кои се школуваат во Охрид.

На средбата е разговарано за проблемите со кои се соочуват во текот на учењето, за тоа како ги совладуваат наставните единици во училиштата, но и како се интегрираат меѓу врсниците во Охрид.

Тој вели дека децата по потекло од Голо Брдо во се поголем број средното образованието го продолжуваат во матичната земја, пред се во Охрид, но додава дека целта е тој број да биде уште поголем.

-Наша цел е што поголем број деца од Голо Брдо да го продолжат образованието во нивната матична земја и да бидат иден квалитетен кадар за Македонците во Албанија. Проблем со јазикот немаат бидејќи мајчин им е македонскиот, иако се уште основното го завршуваат на албански јазик. Се надеваме дека албанските власти ќе го прифатат нашето барање па децата да почнат да следат настава на македонски, како што било порано, изјави Ѓурѓај за МИА.

Дел од Македончњата од Голо Брдо по завршувањето на средното обрзование во Охрид се запишуваат на факултетите во овој град, а други во Битола, Штип, Прилеп и Скопје.


Вести

Дневен преглед на состојбата со Ковид-19 во светот

Според последните податоци, досега во светот 33.951.767 лица биле заразени со новиот коронавирус. Како резултат на Ковид-19, починале 1.014.644 пациенти, а се опоравиле 25.217.358 лица. Во последните 24 часа во Германија се регистрирани 1.798 нови […]

Вести

Објавени распореди на часовите за наставата на МРТ

Учениците кои немаат ИТ-уреди за да следат онлајн-настава преку платформата, часови ќе  гледаат на Македонската радио-телевизија на која секој ден ќе бидат прикажувани 15-минутни видеа за секој наставен час. Часовите ќе почнуваат во 8.30 часот […]

Вести

Регистрирани 194 новозаразени, починаа 2 лица

Во последните 24 часа се направени 1697 тестирања, а регистрирани се 194 нови случаи на ковид-19 во: Скопје-77, Куманово-9, Дебар-3, Штип-5, Прилеп-11, Тетово-16, Струга-3, Велес-5, Битола-6, Охрид-2, Кавадарци-3, Гостивар-5, Гевгелија-1, Струмица-9, Крива Паланка-3, Радовиш-6, Кочани-10, […]