Пахор: Скопје и Софија да најдат компромисно решение без да се доведе во прашање меѓувладината конференција


Пахор: Скопје и Софија да најдат компромисно решение без да се доведе во прашање меѓувладината конференција - МИА

Скопје, 25 септември 2020 () – Северна Македонија и Бугарија да најдат компромисно решение доколку имаат некакви недоразбирања, но тоа да не го доведе во прашање одржувањето на меѓувладината конференција, истакна денеска словенечкиот претседател, Борут Пахор.За кое било прашање што евентуално не е јасно, рече Пахор, решенијата треба да се најдат со  вешта дипломатија и флексибилни преговарачи.

– Пред нас имаме предизвик на почетокот на преговорите со Северна Македонија и тој предизвик не е толку голем, што вешта дипломатија со определена флексибилност и цврста обврска да ги почитува договорите, не би можела да го реши. Словенечката делегација денеска и утре ја посетува Северна Македонија како сојузничка која посакува сите наши пријатели, и нашите бугарски пријатели, да најдат компромиси што ќе вредат. Ја разбирам сета комплексност на прашањата кои се пред двете соседни држави. Ги разбирам одговорноста и приликата што ја имаат двете, а пред се ЕУ, да најдат начини за решавање на прашањата што се појавиле во последно време на таков начин што нема да дојде до одложување на меѓувладината конференција, напомена претседателот на Словенија по средбата со претседателот Стево Пендаровски.

Осврнувајќи се на грчката блокада за која земјава најде решение, Пахор го посочи и Договорот со Бугарија.

-Како пријателска држава и сојузничка што се залага целиот регион да стане дел од ЕУ, цело време се надевавме македонските власти да ја најдат таа моќ, авторитет и храброст за компромиси, да се реши прашањето со грчката блокада и тоа се случи. За тоа зборувам со голем восхит. Во тоа време се потпиша и Меморандум со бугарската страна со кој се трганти сите битни прашања што овозможуваат и бугарската Влада да даде согласност за почеток на меѓувладината конференција. Ако можеби тука некое прашање не е доволно јасно адресирано, сега е време, пред да дојде до какви било формални акти, со вешта дипломатија и флексибилни преговарачи да се најдат решенијата. Тоа го зборувавм како пријател на двете држави, рече Пахор.