ВМРО-ДПМНЕ: Во Македонија денес имаме срушен правен и економски систем, благодарение на Зоран Заев


Откако Зоран Заев дојде на власт  секоја пора во општеството е силно криминализирана.

Во Македонија денес имаме срушен правен и економски систем, благодарение на Зоран Заев. Власта ја краде државата, а органите на прогонот и судската власт му слугуваат на аболицираниот Заев.

Секоја нова афера и скандал е поголем од претходниот. Нема разрешница за ниту еден скандал досега. Нема разрешница ниту за скандалот кој самите го објавија за наводното прислушување на обвинители, нема истрага ниту за криминалните иновации, нема истрага ниту за градоначалникот кој тепаше вработен во својата канцеларија. Нема разрешница за пратеникот кој набавуваше недозволена супстанца, кој наместо во обвинителство, шета како аналитичар по телевизиите. Нема истрага за набавката на системот за контрола на летање, ниту пак за тендерот за хеликоптерите за кои на никој се уште не му е јасно каде е економската логика за работа на овој проект, освен се разбира парите за кои има сомнеж дека треба да завршат во приватни џебови. Нејасен е мотивот за пуштањето од притвор на Катица, за одговорноста за бегството на убиецот на Нешкоски и редица други.

Поради тоа ВМРО-ДПМНЕ бара:

1.Да се направат законски измени со кој ќе се забрани секое лице кое ќе добие амнестија, да се занимава со политика или да врши јавна дејност во државата.

2.Да се отвори дебата, да се консултира правната фела и да се донесат решенија во насока на забрана на аболиција на лица кои се занимавале со политика, бидејќи уште во 2008-та година и случајот „Глобал“ се покажа дека правдата кај нас се изигрува преку несовесно давање на амнестија.

Граѓаните на Република Македонија не веруваат во амнестии, туку веруваат во правда и принципи.

Потребно е да се создаде систем кој независно ќе суди, ќе докажува криминал и ќе има одговорност за сите кои докажано се огрешиле кон законите и Уставот.

Принципот на правда и правичност еднакви за сите ќе се воспостави по 12 април кога ќе бидат поразени криминлните, антидржавни политики на Зоран Заев и ќе почне обновата на Македонија.


Вести

Средба на работните групи за законот за ЈО во Собранието

– Партиските работни групи за законот за јавно обвинителство попладне во 16:00 часот ќе одржат нова средба во Собранието Република Северна Македонија, потврдија за МИА од Министерството за правда. На средбата се поканети претставници на […]

Бизнис

Откупувачите најдоцна до „Свети Трифун” да склучат договори за грозјето, бараат лозарите

– Откупувачите на винско грозје најдоцна до празникот „Свети Трифун” да склучат договори за откуп на винско грозје со лозарите. Во договорите да бидат внесени цените за грозјето, а плаќањето да се врши според законот […]

Вести

Пад од 13 места за земјава во однос на степенот на корупција, Владата уверува дека води бескомпромисна борба

– Пад од 13 места бележи Република Северна Македонија во рангирањето на Индексот за перцепција на корупцијата, односно со вкупно 35 поени е пласирана на 106 место, за разлика од 2018, кога беше на 93-то […]