ВМРО ДПМНЕ е првиот политички субјект што се заинтересира да го афирмира прашањето на Египканите во Р.Македонија


ВМРО ДПМНЕ , е првиот политички субјект , што се заинтересира да го афирмира прашањето на Египканите во Р.Македонија на институционално ниво.Како, резултат на таа соработка, во 2002 година, од политичкиот субјект ВМРО ДПМНЕ , имаше предлог Египканите да бидат составен и интегрален дсел од Уставната Преамбула, но за жал. тоа не успеа.Нотираме, дека токму неспомнувањето во Уставната Преамбула, која иако не произведува правни дејствија, истата преставува извор на повекекратна дискриминација, која граганите Египкани ги чуствуваат и трпат последици од ваквите недемократски околности.Имавме надеж , дека со Уставните измени, таа состојба ке се промени, но за жал, пак останавме разочарани и институционално неинтегрирани.

Ние, имаме потпишано Меморандум за Соработка со ВМРО ДПМНЕ, и истиот ке го афирмираме и со сегашниот лидер, Проф.Д-р Христијан Мицкоски, а за ова состојба , во повеке наврати , детално ги известивме и Амбасадите на Франција, ЕУ,Германија, Италија, мисијата на ОБСЕ, за што добивме и соодветна подршка, во насока на остварување на основните човекови права и слободи, како и рамноправен статус како ранлива немнозинска заедница, истакна лидерот на НГИ КОИАЛИЦИЈА НА ЕГИПКАНИ, Дипл.правник Демир Далип

 


Пет починати од коронавирус и 29 нови случаи - МИА
Вести

Пет починати од коронавирус и 29 нови случаи

Скопје, 7 април 2020 () – На Инфективната клиника починаа четворица пациенти заболени од коронавирус: 52-годишен од Куманово, 65-годишна пациентка од Лабуништа-Струга, жена на 62 години  од тетовско Челопек и една 81-годишна од Штип. Во […]

Угостителите нема да ги користат мерките на Владата, отпуштени голем дел од вработените - МИА
Бизнис

Угостителите нема да ги користат мерките на Владата, отпуштени голем дел од вработените

Скопје, 7 април 2020 ()  – Туристичко угостителската комора на Македонија денеска објави дека илјадници угостителски објекти кои тие ги застапуваат нема да ги користат мерките на Владата бидејќи, како што посочија оттаму, се недоволни […]

Кафематите и апаратите за вода потенцијална зараза, кафеаните во рураните средини не ги почитуваат препораките - МИА
Вести

Кафематите и апаратите за вода потенцијална зараза, кафеаните во рураните средини не ги почитуваат препораките

Скопје, 7 април 2020 () – Затворени се 48 угостителски објекти, забранети се за употреба 215 кафемати, а кај 15 месарици и маркети е констатирана општа лоша хигиенска состојба, во тек на 3.908 надзори што […]