Мицкоски до Бугарија: Ако мислите дека преку поддршката на квинслинг во Македонија ќе успеете, се лажете, ниту тој ниту оваа влада може да направи ретуширање на историјата


На денешниот протест претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски на граѓаните порача дека овој протест е против лошите политики на Заев кои носат лош живот урнисано достоинство. Мицкоски упати и неколку пораки во текот на своето обраќање пред граѓаните.„Првата порака е до политичарите кај нашиот источен сосед. Ако мислите дека измисливте, пронајдовте или подржавте квинслинг или квинслиншка влада овде во Македонија, се лажете, ниту тој квинслинг, ниту оваа квинслиншка влада од нашата колективна меморија и од нашите срца ќе ја избрише улогата, ликот и делото на Даме, на Гоце, на Питу, на Хаџи Арсов, на Хаџи Николов, на Поп Арсов затоа што тие се бореа за нова современа македонска држава“, рече Мицкоски.

Мицкоски додаде дека политичарите од Бугарија наместо да велат дека Мицкоски предводи анти-бугарска хистерија во Република Македонија, најдобро би било да дојдат овде при првата посета недалеку од зградата на Владата, пред споменикот на паднатите борци од народноослободителната борба, да клекнат, да го следат примерот на Вили Бранд и да се извинат на македонскиот народ на тоа што им го направиле.

„Сакам втората порака да ја упатам кон меѓународната заедница, сум разговарал со многумина, сум ве гледал во очи, дека вие имате голема сипматија кон овој мал народ и оваа мала држава. Немојте да дозволите некои политичари од земја членка, наместо политика на иднина, да шират политики од среден век, ревизионистички политики, хегемонски политики на големи држави и нации. Немојте да дозволите да се погазат политиките на Де Гаспери, Аденауер и Шуман, ајде да зборуваме за вештачка интелигенција, да зборуваме за почист воздух, ајде да зборуваме и да му помогнеме на овој народ, да и помогнеме на Македонија еден ден да седне со вас на маса во европското семејство,  во обединета Европа и да зборуваме за квалитетно образование. Дозволете му на овој народ на отпочне преговори со Европската унија, а овој народ ќе ви врати, ќе ви врати со сето срце и знаење кое го има, и ќе го изоди најбрзиот пат до полноправно членство во Европската унија“, истакна Мицкоски.

Мицкоски упати порака и до Владата, до Зоран Заев, под никоја цена да не помислат да го продаваат македонскиот идентитет.

„И четвртата работа до македонскиот народ и до македонската нација, до Албанците, Турците, Власите, Ромите, Србите, Бошњаците, Египјаните, до сите наши сограѓани, излезете браќа и сестри и помогнете и на Македонија. Имам информација дека овој викенд се распарчува Македонија во Софија и се преговара за иднината на нашиот идентитет, да не дозволиме и од утре внимателно да ја блокираме Македонија секој нареден ден и да не дозволиме овие луѓе да ни ја продадат верата, нацијата и кожата, тие одамна си го продале својот ген на ѓаволот“, рече Мицкоски.

 

 

Со почит,

Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ