ОН: Алжир повторно ги протерува мигрантите во Сахара– Официјален претставник на ОН за миграција изјави дека алжирската влада продолжила да ги протерува мигрантите во Сахара, испраќајќи ги во смрт.


 

Џузепе Лопете, кој ја предводи Меѓународната организација за миграција на ОН во Нигер, напиша на Твитер дека 391 мигрант од 16 земји е оставен на граница.

Американски медиуми минатиот месец објавија дека Алжир оставил повеќе од 13.000 мигранти во пустините Нигер и Мали од мај 2017 година, принудувајќи ги да одат или да умрат на ударот на  неподносливата топлина.

Алжирската влада го прекина протерување неколку недели, а хуманитарен работник со контакти во Алжир вели дека властите на земјата ги чуваат мигрантите во затворски центри по неколку недели без да комуницираат со нив.

Меѓународната организација за миграција откри дека многу мигранти одат во пустината, а голем број од нив по пат умираат.