Нови ковид протоколи за влез во Данска и Италија


МНР ќе го повика на консултации генералниот конзул во Минхен поради содржина на објава на Фејсбук - МИА

– Данска и Италија со нови Ковид протоколи за македонските државјани. Со најновата одлука на данските власти во оваа земја ќе можат да се влезе со валиден ЕУ дигитален сертификат кој вклучува потврда за вакцинација (вакцини одобрени од ЕМА)/потврда за закрепнување (не постара од 12 месеци) или негативен ПЦР тест. 


 

Во Италија, пак, македонските граѓани не ќе можат да патуваат туристички. Влез ќе биде дозволен само за работни потреби, итни или здравствени потреби, студирање…

– Со најновата одлука на италијанските власти, Република Македонија се преместува од листа Д во листа Е, со што не е дозволено туристичко патување за државјаните на Република Македонија во Италијанската Република. Притоа, на нашите државјани им се дозволува влез исклучиво за: работни потреби; апсолутна итност; здравствени потреби; потреби за студирање; враќање во својот дом или живеалиште, информира МНР.

Враќање или влез во Италија, се дозволува за оние државјани на Северна Македонија кои имаат регулирано долгорочен престој во Италија и за нивните членови на семејството. При влез во Италија задолжително е да се прикаже пополнет онлајн формулар за локација (dPLF) и негативен резултат од молекуларен или антигенски тест. Покрај ова следува и задолжителна самоизолација и здравствен надзор во период од десет дена. По десетте дена изолација, задолжително е да се изврши дополнителен молекуларен или антигенски тест. 

Повеќе информации може да се најдат на следниот линкhttps://www.mfa.gov.mk/mk/page/1706/informacii-za-covid19