МОСТ: Вториот круг на изборите помина во фер и демократска атмосфера


Прелиминарната оценка на Граѓанската асоцијација МОСТ е дека и во вториот круг од изборите за претседател на државата граѓаните овој пат во доволен број, слободно излегоа да го дадат својот глас, а гласањето се спроведе во фер и демократска атмосфера.

– Во текот на изборниот ден беа забележани само неколку изолирани случаи на неправилности кои не влијаеја на квалитетот на изборниот процес, посочи претседателот на МОСТ, Дарко Алексов.

Наведоа дека Државната комисија за спречување на корупција помеѓу двата круга постапувала по четири приговори поднесени од ВМРО-ДПМНЕ во однос на потенцијална злоупотреба на државните ресурси при што основано ги одбила сите приговори.

Како што нагласи Алексов, МОСТ го поздравува однесувањето на ДКСК во овие избори.

МОСТ ја повторува препораката во најскоро време надлежните институции да ги отстранат долгогодишните системски проблеми во водењето и ажурирањето на Избирачкиот список, иако на овие избори не беше забележан поголем број избирачи кои не можеа да се пронајдат во Избирачкиот список.

– Иако ДИК ја продолжи позитивната практика од референдумот и при одлучувањето по приговорите, во првиот круг не можеше да се забележи гласање по партиски линии, сепак ДИК во четири случаи поништи гласање без да го отвори целокупниот изборен материјал, а тоа е обврска предвидена со Изборниот законик. Исто така еден приговор беше отфрлен, иако во записникот од избирачкото место имаше забелешка која укажува на тоа дека ИО не го спровел гласањето во согласност со Изборниот законик, нагласи Алексов.


Над девет милиони во светот оздравени од Ковид-19 - МИА
Вести

Нови 155 случаи со Ковид-19, двајца починати, оздравени 127 пациенти

Скопје, 7 јули 2020 () – Во последните 24 часа се направени 1 845 тестирања и се регистрирани 155 нови случаи на Ковид-19. Починале две лица, а оздравеле 127 пациенти, соопшти попладнево Министерството за здравство. Од […]

ССМ: Социјалниот дијалог дава резултати, потребата од Синдикатот и колективните договори се потврдува во најтешките моменти - МИА
Бизнис

ССМ: Одлуката за поскапување на струјата е избрзана

Скопје, 7 август 2020 () – Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) смета дека одлуката за зголемување на цената на струјата е избрзана и зголемување ќе падне на товар на граѓаните. – Сојузот на синдикатите […]

Ивановска за МИА: Законот во ниту еден случај, ниту во вонредна состојба не ги ослободува од одговорност лицата кои ја злоупотребиле позицијата - МИА
Вести

Ивановска: Ќе бараме од новите пратеници да донесат Закон за потекло на имотот

– Не секогаш оној кој се стекнува со имот, го става имотот на свое име. Ќе бараме од новите пратеници да донесат Закон за потекло на имотот, изјави претседателката на Државната комисија за спречување на […]