Мицкоски го честита празникот Свети Сава: Српската заедница е нераскинлив дел од македонското општество


– Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицоски упати честитка до припадниците на српската етничка заедница во државава по повод  христијанскиот празник Свети сава-Ако во Република Македонија тоа се Свети Кирил и Методиј, во Србија и помеѓу српскиот народ тоа е Свети Сава, првиот српски архиепископ и деец кој оставил траен белег во негувањето и ширењето на христијанска мисла на Балканот. Од овие причини, но и од почит кон српскиот народ, овој ден го одбележуваме како празник на српската заедница во Република Македонија. Српската заедница е нераскинлив дел од македонското општество со својата култура и традиција придонесува за збогатување на нашето мултикултурно општество и градење на соживот и мостови на доверба и пријателство во Република Македонија, наведува Мицкоски.

Сите ние заедно, дополнува, ја живееме денешната реалност на тежок живот, сиромаштија и разочарувања. Затоа преку меѓусебна почит ние мораме да се обединиме и да донесеме промени и да ја обновиме нашата заедничка татковина за да создадеме подобра држава и подобра иднина за нас и нашите идни генерации.

-Празникот Св. Сава треба да не обединува во напорите за подобар живот, решавање на заедничките проблеми и крај на политичката кариера на носителите на власта кои носат поделби, угнетување на заедниците и нееднаквост. Нека денешниот ден ви донесе многу здравје, радост и благосостојба вас и на вашите семејства. Нека е честит големиот празник Свети Сава!, стои во честитката од Мицкоски.