Донесени неколку закони по скратена постапка, продолжува седницата за самораспуштање на Парламентот


Собранието попладнево без расправа во рамки на 131. седница донесе неколку закони по скратена постапка.

Беа донесени Законот за заштита на личните податоци, измените на Законот за аудио и аудиовизуелни медиусмки услуги, измените на Законот за Инспекторат за употреба на јазиците и Законот за управување со движењето на предметите во судовите, како и измените на Законот за урбано зеленило.

По ова, спикерот Талата Џафери ја прекина 131. седница и ја почна 137. седница со единствена точка на дневен ред – самораспуштање на Собранието.

Додека се носеа законите на 131. седница не беа присутни пратениците од ВМРО-ДПМНЕ. Тие повторно се вратија во пленарната сала штом почна 137. седница.

Во моментов се обраќа претседателот на Собранието како предлагач на одлуката за самораспуштање на Парламентот.


Во моментов не се размислува на 14-дневен карантин, мерките се доволни, но можни се и поригорозни доколку има потреба - МИА
Вести

Од 16:00 часот стартуваат дополнителните мерки за ограничување на движењето на граѓаните

 Скопје, 8 април 2020 () – Дополнителните мерки за ограничување на движењето на граѓаните согласно Одлуката за забрана за движење на граѓаните во целата територија на државата, односно за продолжување на полицискиот час на целата […]