Сиетл експериментира со гласање од мобилни телефони на избори– Избори за дел од членството на еден од одборите во локалната самоуправа на округот Сиетл во сојузната американска држава Вашингтон, е таков што од одѕивот на гласачите е обично помалку од еден процент.

За да се надмине тоа, официјалните лица оваа година се обидуваат да ги натераат сите гласачи да гласаат преку интернет, а тоа подоцна може да се примени на избори поголеми и поважни од овие.

Тоа се првите избори во САД на кои секој регистриран избирач има право да гласа преку интернет користејќи го својот паметен телефон или уред со екран осетлив на допир, објави „Сиетл Тајмс“.

Непрофитната организација Таск филантропиз е партнер на власта во округот Кинг на тој пилот-проект за гласање при изборот на членови на округот Одбор на волонтери за зачувување на природата.

Интернет-гласањето е дозволено во неколку други американски држави, но само за отсутни и гласачи во војската.

Одбор за волонтери за зачувување на округот Кинг, чии двајца членови се избираат секоја година, има 35 вработени и годишен буџет од 7,8 милиони долари. Соработува со сопствениците на земјиште во зачувување и реставрација на живеалиштата, управување со шумите и крајбрежјето. Гласањето на изборите во Округот Кинг почна вчера и трае до 11 февруари. Официјалните лица ќе обебзедат проверка потписот на избирачот од уредот на екранот да е ист со потписот во списите.


Вести

Владата одобри организација на продолжен престој на учениците во основните училишта

Владата на денешната 7-ма седница одобри организација на продолжен престој на учениците во основните училишта за одделенијата кои ќе започнат настава со физичко присуство, со препорака продолжениот престој да се организира и реализира со ученици […]

Вести

Спроведување на Јанкулоска е надвор од законската процедура, смета адвокатка Алексиќ

– Адвокатка на Гордана Јанкулоска, Сања Алексиќ  денеска пред новинарите изјави дека спроведување на Јанкулоска е надвор од секоја законска процедура од причина што таа е оневозможена  да  побара одлагање на издржувањето на казната по било кој друг […]

Бизнис и економија

Онлајн дискусија: За ефективни министри потребни се интегритет, работа и тим и вложување во администрацијата

– Три елементи се клучни за да понудиме резлтат во која било област што ја работиме – интегритет, работа и тим, потребно е и чувство дека како Министерство за одбрана сме дел од еден тим кој […]