Седум индиски космонаути поминуваат тестови во Русија


Седум индиски кандидати кои полагаат тестови за потенцијални космонаути во Русија би можеле да станат „гаганаути“ – предлог за именување на индиските космонаути.


 

На лекарски прегледи има уште петмина кандидати кои би можеле да бидат вклучени меѓу новите космонаути што треба да бидат обучени во Глакосмос, која е дел од државната корпорација Роскосмос, изјави Дмитри Лоскутов.

Седум кандидати во моментот поминуваат лекарски прегледи, бидејќи Русија се подготвува следната година да лансира дури три нови екипи на својата вселенска станица.

Роскосмос ги известил Глакосмос и индискиот Центар за истражување на вселената, кои летово потпишале договор со Русија дека ќе помогне при подготовката и обуката на потенцијалните космонаути. Ова е прва група индиски кандидати кои се обучуваат во Русија.