Проѕирен базен на покрив од 55-катница во Лондон


Лондон наскоро ќе добие зграда со 55 ката на чиј покрив ќе се наоѓа проѕирен базен кој овозможува поглед од 360 степени на целиот град, јави Си-Ен-Ен.

Дизајнот на базенот, со капацитет од 600.000 литри, на зградата „Инфинити Лондон“, го работеше компанијата „Компас базени“.

Во компанијата тврдат дека станува збор за „единствена зграда на светот која има проѕирен базен со поглед од 360 степени“.

Базенот ќе биде направен од лиен акрил со проѕирни страни и под, а ќе биде на височина од преку 200 метри.

Со цел погледот да биде отворен, нема да има скали на надворешната страна и наместо тоа пливачите ќе користат спирални скали кои се креваат низ водата.

Базенот исто така ќе биде опремен со анемометар заради следење на брзината на ветрот и ќе биде поврзан со компјутерски систем за управување со цел водата да не се прелева на улицата преку ивицата на базенот.

Тој систем ќе ја регулира и температурата на водата, која ќе се грее со отпадна топлотна енергија од системот за климатизација што ќе го користи зградата.

На најгорните катови од зградата ќе биде сместен хотел со пет ѕвезди, а базенот ќе биде дел од хотелот. Почетокот на изградбата се планира за 2020 година.

Вести

Тимот на СЈО разрешен, предметите во рацете на Јовески

Тимот на Специјалното јавно обвинителство е разрешен и обвинителите се враќаат во матичните основни јавни обвинителства, нивните предмети сега ја чекаат одлуката на државниот јавен обвинител Љубомир Јовески. Советот на јавни обвинители вчера донесе одлука […]

Вести

Опозицијата предлага четири сценарија за избор нов јавен обвинител за организиран криминал и корупција

Истото обвинителство, со нов обвинител за организиран криминал и корупција кој може да е и професор, е одговорот на ВМРО-ДПМНЕ до владиниот тим за предлогот за законот за Јавно обвинителство. Опозицијата смета дека треба само […]

Вести

Им престана мандатот на помошниците на Јанева, ќе бидат распределни во ОЈО од кои дошле

Советот на јавни обвинители денеска на вонредната седница, која беше продолжение на таа од саботата на која се одлучуваше за разрешувањето на Катица Јанева, донесе одлука за престанок на мандатот на обвинителите во Специјалното јавно […]