Овој 19-годишник со церебрална парализа е CrossFit суперѕвезда


Kратко видео на еден спортист на CrossFit кое стана вирално. А има и зошто. Тоа е Арман Поре, 19-годишен маж од Франција со церебрална парализа, изведувајќи потег што му требаше долго време да се усоврши.


 

Еве неверојатно видео од Poreaux, на кое крева 70 килограми (или приближно 150 килограми), што првично беше споделено на социјалните мрежи на спортската сала на Poreaux, Remes CrossFit:

Како изгледа да вежбаш CrossFit со церебрална парализа? Арман објаснува:

Тој секогаш тренирал нешто – вклучувајќи џудо, тенис, мотокрос, брз велосипедизам и бодибилдинг – но пред шест месеци, пријател го запознал со CrossFit. “Открив комплетен спорт со мала заедница, која никогаш не сум ја видел на друго место”, рече тој .

Тоа е поради таа мала заедница што видеото на Поро отиде вирусно: тоа беше неговиот тренер кој со гордост го снимил и го покажал достигнувањето на спортистот на социјалните медиуми.

“Кога мојот тренер, Алекс Ричард, го објави ова видео на Фејсбук на Remes Crossfit, никогаш не мислев дека ќе биде толку гледан”, рече Поро. “Прилично изненаден сум од реакцијата на луѓето и пораките на охрабрување што ги добив. Ако ова мало незначително видео може да донесе мотивација за луѓето и да им покаже дека сè е можно, јас сум многу горд на тоа. ”

Poreaux објасни дека неговата попреченост е “моторен хендикеп”, што му отежнува да го координира неговото тело за време на физичката активност. Церебралната парализа е невролошко пореметување што произлегува од непрогресивна повреда или малформации во детскиот мозок; предизвикува загуба или оштетување на моторната функција и може да го наруши движењето на телото, контролата на мускулите, координацијата на мускулите, мускулниот тонус, рефлексот, држењето на телото и рамнотежата. CrossFit, му овозможува да ги зајакне своите мускули за подобра секојдневна употреба.

“На пример, имав проблем со грбот поради лошо држење на телото и вршење на физичка активност”, рече тој. “Во овој случај, CrossFit ми дозволи да ги зајакнам мускулите на грбот, што пак ми дозволува да ги корегирам лошите ставови што ги имав и ги отстрани болките “.

CrossFit му дозволи да постигне физичка и ментална сила што тој не можеше да го постигне со други вежби. Исто така, тој бил принуден да се принуди да вежба многу повеќе од она што мислел дека е можно.

“Кога ќе одам да тренирам, мислам само на мојата шипка, моите движења и вежбам”, рече тој. “Се обидувам да се надминувам во секоја вежба и да станам посилен. Навистина сакам да се надминувам за време на моите вежби, да ги направам подобро од последен пат и да ги туркам своите граници. ”

Поре рече дека не треба да ги прилагодува своите методи за обука премногу за да ги задоволи сопствените лични потреби.

Што се однесува до неговото видео, Поре рече: “Сакам да покажам дека дури и ако сме хендикепирани или сме загрижени, секогаш можеме да ги постигнеме нашите цели со упорност, волја и време”.