Гугл очила за полесна социјализација на децата со аутизам

Децата со аутизам ќе можат полесно да ги распознаваат изразите на лицата и емоциите на другите луѓе и да се социјализираат, со помош на Гугл очила кои се поврзуваат со апликација на паметен телефон.

„Супермоќните очила” всушност служат како „преведувач“, а апликацијата со помош на вештачка интелигенција на детето му нуди повратна информација која му помага да ги следи емоциите на лицата и да ги разликува. И, сè тоа со помош на емотикони коишто отсликуваат среќа, лутење, страв, изненаденост…

– Изразите на лицата се комплексни, динамични, единствени. Емотиконите се многу поедноставни. Затоа, сè ова има смисла оти лицето со аутизам полесно ги разбира емотиконите, објаснува Џералдин Досон од Дјук центарот за аутизам и развој на мозокот во Дурам, Северна Каролина, САД.

Децата со аутизам најчесто имаат проблем да одговорат на туѓите емоции и однесување. Со системот, апликацијата веднаш им дава повратна информација и помага во јакнење на нивните социјални вештини.

По шест седмици експериментално користење четирипати по дваесет минути седмично, децата имале подобри резултати на тестовите за социјализација, комуникација и однос во група од 31 дете ставено на стандардна грижа за аутизам.

– Со супермоќните очила, децата се учат да се впуштаат во друштвените активности, дека луѓето се интересни и да можат да разберат што нивните лица говорат. Тоа е важно оти поттикнува на дружење и детето сфаќа дека и тоа може така, смета одговорниот за истражувањето, Денис Вол од Универзитетот Стенфорд во Калифорнија.

Апликацијата потоа ќе може податоците од друштвените активности да им ги пренесат на родителите, така што тие се во тек со сè.


Вести

Финансиска полиција: Акцијата во Љуботен наменета против нелегалниот увоз на тутун

Управата за финансиска полиција денеска преку соопштение информира дека вчерашната акција спроведена во селата Љуботен, Сингелиќ, Визбегово и Арачиново била наменета против нелегалниот увоз, производство и трговија со недозволената сорта тутун „вирџинија“, а не била […]

Вести

Анкета: Граѓаните поделени околу општиот впечаток за работата на Владата

Повеќе од половина од граѓаните или 51,3 проценти не ја одобруваат работата на Владата, наспроти 43,8 проценти кои ја одобруваат работата, покажува истражувањето за ставовите и довербата на граѓаните за работата на Владата на Агенцијата за […]

Вести

Заев го повлече предлогот да раководи со Министерството за финансии, ќе ја врши функцијата до изборот на нов министер

Премиерот Зоран Заев на денешната 103. седница на Собранието, на која се расправа по реконструкцијата на Владата, го повлече предлогот во исто време да биде и министер за финансии. Заев појасни дека согласно овлатувастувањата со […]