ЕКСКЛУЗИВНО: Турција го бомбардираше аеродромот што го користат американските воздухопловни сили во Сирија


АФРИН, Сирија – Турција, пред само неколку минути, ја започна својата инвазија врз Кантон Африн во северна Сирија за да ги победи курдските сили кои ја контролираат областа.


 

Претходните денови од инвазијата, турската војска и воздухопловните сили бомбардираа курдски позиции со артилериски и ракетни удари.

Вклучително во подготовките за копнената инвазија што започна пред само неколку минути, беше воздушниот напад врз воздухопловната база Менаг, користена од американските сили за снабдување и координација со Курдската народна заштита (YPG).

YPG е сириска гранка на турската Курдистанска работничка партија (ПКК), која не само што Турција ја смета за терористичка организација, туку и САД, покажувајќи контрадикторност во тоа што ја сметаат ПКК за терористи, но ја поддржуваат YPG.

Со ударот на оваа воздухопловна база, турската војска има за цел да ја запре американската помош за ЈПГ во Африн, директно предизвикувајќи ги интересите на Вашингтон во тој дел од Сирија.