Завршна конференција во рамки на Европската шема за млади професионалци од Западен БалканЗавршна конференција во рамки на Европската шема за млади професионалци од Западен Балкан - МИА

Скопје, 27 јули 2020

На 21 и 22 јули, Британскиот совет одржа онлајн регионална конференција, со која беше означена завршницата на Шемата на Европската унија за млади професионалци од Западниот Балкан. Учесниците на оваа конференција – млади државни службеници од државите на Западниот Балкан, како и претставници од делегациите на Европската унија и министерствата дискутираа за клучните постигнувања на проектот во врска со регионалната соработка на државните служби, во контекст на процесот на пристапување кон ЕУ. Во текот на конференцијата беа презентирани регионалните и националните истражувачки проекти за: развој на ново лидерство во државните администрации на државите од Западниот Балкан, задржување на кадрите, функционирање за време на пандемијата на Ковид-19, дигитална трансформација и модерни предизвици и можности за ефективно управување со јавните служби. Наодите од овие истражувања ќе бидат споделени со претставниците од државните администрации од Западниот Балкан, со цел да се подобри и зајакне соработката.

На конференцијата беше презентирана и онлајн платформата наменета за младите државни службеници од државите од Западниот Балкан, која беше изработена во текот на самиот проект. Конференцијата претставуваше извонредна можност за учесниците во проектот да ги анализираат утврдените наоди и да дискутираат за рамката за нивната идна соработка во однос на пристапувањето кон ЕУ и зајакнувањето на капацитетите на државната администрација.

Во рамки на Шемата за млади професионалци, финансирана од страна на ЕУ и имплементирана од Британскиот совет, почнувајќи од октомври 2016 година, 90 млади државни службеници од Западниот Балкан, во рок од две недели ги посетуваа едукативните програми на Институтот за политички студии (Sciences Po) во Париз и на Европскиот колеџ во Бриж и спроведоа регионална размена во шесте главни градови. Во текот на регионалната размена, тие анализираа повеќе различни аспекти поврзани со агендата за проширување на ЕУ.

Главни говорници на завршната онлајн проектна конференција беа Ангус Бјарнасон, Заменик на регионалниот директор на Британскиот совет и Женовева Руиз Калавера, Директорка за Западниот Балкан во рамки на Генералниот директорат на Европската комисија за соседска политика и преговори за проширување за Западниот Балкан.

Британски совет 

__________________________________________________________________________

овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.


Вести

Дневен преглед на состојбата со Ковид-19 во светот

Според последните податоци, досега во светот 33.951.767 лица биле заразени со новиот коронавирус. Како резултат на Ковид-19, починале 1.014.644 пациенти, а се опоравиле 25.217.358 лица. Во последните 24 часа во Германија се регистрирани 1.798 нови […]

Вести

Објавени распореди на часовите за наставата на МРТ

Учениците кои немаат ИТ-уреди за да следат онлајн-настава преку платформата, часови ќе  гледаат на Македонската радио-телевизија на која секој ден ќе бидат прикажувани 15-минутни видеа за секој наставен час. Часовите ќе почнуваат во 8.30 часот […]

Вести

Регистрирани 194 новозаразени, починаа 2 лица

Во последните 24 часа се направени 1697 тестирања, а регистрирани се 194 нови случаи на ковид-19 во: Скопје-77, Куманово-9, Дебар-3, Штип-5, Прилеп-11, Тетово-16, Струга-3, Велес-5, Битола-6, Охрид-2, Кавадарци-3, Гостивар-5, Гевгелија-1, Струмица-9, Крива Паланка-3, Радовиш-6, Кочани-10, […]

Биди првиот кој ќе коментира

Вашиот коментар

Твојата е-маил адреса нема да биде објавена.


*